2012. június 2., szombat

Hogyan készül a cseresznyés fülbevaló?

Legédesebb gyerekkori emlékeim közé tartozik, ahogyan a nagyszüleim kertjében a fészer tetején állva a szép piros cseresznyéket szedegettük vödörbe, közben csemegéztünk és két pár még a fülemre is jutott. Valaha volt is nekem egy kis cseresznyés bedugós fülbevaló, de ahogy oly sok másikat, ezt a fülbevalómat is sikerült elhagynom, pedig kár érte. Azóta régi vágyam, hogy legyen újból cseresznyés fülbevalóm. Amikor múlt nyáron megkaptam az első gyurmáimat alig tudtam kivárni, hogy az elsők közt elkészíthessem a cseresznyés fülbevalómat, majd a húgomnak egy párat és két továbbit egy kedves hölgynek, aki ajándékba vette tőlem barátnőinek. A továbbiakban bemutatom, hogyan készítheted el a saját cserkós fülbevalóidat.





1.) Szükséges anyagok és eszközök:

  • 2 db fülbevaló kampó
  • 2 db szerelőpálca – „L” alakhoz hasonlóan, de a derékszögnél hegyesebb szögben meghajtva
  • 4 db cseresznyeszem méretű piros gyurmagombóc
  • Kevéske zöld gyurma – a két levelet ebből formázzuk meg, hagyjunk belőle egy keveset a csumákra is
  • És egy parányi (kb. gombostű fejnyi) barna gyurma
  • Fogók
  • munkalap (pl. rajztábla papírral bevonva)
  • kés, vagy más éles tárgy, amivel karcolni lehet
  • kihegyezett végű hurkapálca vagy fogpiszkáló



2.) Két cseresznyeszemet ék alakban bemetszünk, ide helyezzük a meghajlított szerelőpálcákat, majd a nyílásnál kissé összenyomjuk és az egyenetlenségeket elsimítjuk.



3.) Következő lépésként a szem tetején a kihegyezett hurkapálca segítségével kialakítjuk a csuma helyét. A még fel nem illesztett szemen a műveletet megismételjük.



4.) Most már ez a darab is felfűzhető, előbb azonban bizonyosodjunk meg arról, hogy a szerelő pálca nem fog-e túllógni, ha igen, akkor egy fogó segítségével vágjunk le belőle annyit, amennyi szükséges.
A zöld gyurmát vékonyra nyújtjuk, vékonyra lapítjuk, ezután bevonjuk vele a szerelőpálca felöl kiálló részét. 




5.) A maradék zöld gyurmát szintén kinyújtjuk, egyik végét a cseresznyéhez, a másik végét a már elkészült csumához felül rögzítjük. 

6.) A leveleket az utóbb elkészített szár mellé helyezzük, ez stabilabbá teszi, hiszen ezt nem merevíti fém belülről.
A csuma felső részét barnával vonjuk be és kicsit bekapcsoljuk a felületét itt-ott, hogy valósághű legyen. (A képről sajna ez lemaradt :-)
A cseresznyéket 120 Celsiuson 30 perc alatt kisütjük, végezetül felszereljük a kampókat.

Kész! Vehetjük a vödrünket és mehetünk cseresznyét szedni a kertbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése